lauantai 25. elokuuta 2012

The Vermo Weekend - Part I (ohjasajoluokkaan valmistautuminen)



Hyvin valmisteltu on puoliksi tehty - tai jotain

Kansallinen Poninäyttely Vermon raviradalla häämötti kalenterissa kohdassa 18. ja 19. elokuuta. Olen ollut siellä Gamillan kanssa aiemminkin, voisi jo melkein puhua perinteestä meillä. Viime vuosi jäi väliin, joten nyt oli ihan pakko päästä taas! Vermon näyttelyssä on aina tosi kivaa, siellä on hyvä tunnelma ja se on hyvin järjestetty. Tykkään siitä, että Vermossa kaikki tuntuu puhaltavan yhteen hiileen. Siellä neuvotaan ja autetaan. Paikka on upea ja puitteet hyvät. Ja tietenkin se, että paikalla on paljon poneja, lähes 500, on jo oma lukunsa.

Aiemmin olen osallistunut Vermossa Gamin kanssa näyttelyluokkiin sekä Hippoksen kehään. Tänä vuonna ajattelin kokeilla jotain uutta. Siksipä ilmoitin itseni Gamin kanssa ohjasajoluokkaan ja Sannin ja Gamin ratsastusluokkaan. Ja ei kun treenaamaan!


Ohjasajoa reenaamassa


Näyttelymeiningit on meille Gamillan kanssa jo niin tuttua hommaa, ettei meidän tarvitse niitä oikeastaan enää treenata. Heinäkuun alun Hovin ratsutilan Show- ja myyntinäyttely toimi meillä näyttelykertauksena.  Ohjasajossa sen sijaan emme ole ikinä kisanneet (kumpikaan!), joten sitä oli tietenkin treenattava.

Olen opettanut Gamillalle ohjasajon noin vuosi sitten, kun se asui vielä Hovin ratsutilalla. Halusin kokeilla sen kanssa jotain uutta ja toisaalta mielessä siinsi - ja siintää edelleen - ajaminen sen kanssa kärryillä. Meidän aiempia ohjasajoon liittyviä postauksia voi lukea tästä.


Yllä olevassa videossa treenaan ohjasajoa Gamin kanssa uudella ohjasajovyöllä nykyisellä tallillamme Laukon Equitailissä. Vanha vyömme oli kerta kaikkiaan sopimaton kapistus hommaan. Se oli vanha ja ruma mitäliemateriaalia oleva juoksutusvyö, joka ravissa ja etenkin laukassa kierähti ponin vatsan alle. Eihän sellaisen kanssa voi Vermoon lähteä brittituomarin (Pat Renwick) silmien eteen! Ostin tämän nykyisen Hööksiltä. En sitä kuitenkaan pelkästään tämän yhden kisan takia ostanut. Treenaan Gamin kanssa muutenkin maastakäsin ohjasajaen koulujuttuja. Ja tästä tulee joskus aikoinaan Gamin varsan opetusväline..Eli yllä olevassa videossa meillä on uusi ohjasajovyö eka kertaa testikäytössä. Vyö on ruskeaa laadukasta nahkaa ja tuntui heti paljon paremmalta kuin entinen vyö. Se pysyi myös hyvin paikoillaan tynnyriponilla. Hyvä ostos siis!


Gamin kanssa ohjasajo ravissa on hyvää kuntoilua. Monasti kyllä teen niin, että seison vähän sivulla jolloin pääsee vähemmällä juoksemisella, mutten tiedä onko se kisoissa sallittua.

Videokaappauskuvia ohjasajotreenistä. Kuten kuvasta näkyy, meillä ei ole vielä kenttää. Tulossa on..


Dementikko opettelee rataa..eli ohjasajoluokan opettelua


Ohjasajoluokan säännöt ja radan voit katsoa Vermon poninäyttelysivuilta. Tiivistäen voin kertoa, että radassa on

- pysähdys, terveys (alussa ja lopussa)
- käyntiä
- ravia
- pääty-ympyrät ravissa

Eli ei mitään kovin vaikeaa. MUTTA: ohjasajaminen isolla ponilla, jolla on isot askelet ei ole niin helppoa miltä se näyttää. Settiksen kanssahan voit itse kävellä kun poni ravaa. Gamillan kanssa se ei onnistu vaan minun on  juostava. Ja juoskaapa kädet ylhäällä JA ohjastuntuma säilyttäen! Plus minä hatarapää inhoan ratojen opettelua. Radat on minulle jonkinlainen ongelma. Keskityn niin hevoseen ja ratsastukseen (tai ajamiseen), että kaikki muu katoaa ympäriltäni. Ja myös päästäni.  

Vermon ohjasajoluokan rata kaikessa yksinkertaisuudessaan

Ohjasajoluokassa tulisi olemaan sekä yhteis- että yksilöosuus. Yhteisosuus ei tulisi olemaan meille ongelma. Gamilla on aina toiminut hyvin porukassa. Sitä ei juuri haittaa, vaikka muita tulee kentälle tai lähtee sieltä pois. Tai menee ohi. Tai oikeastaan mitä tahansa.

Yksilöosuutta varten harjoittelin rataa läpi muistaakseni kolmena kertana, joka kerta useamman toiston. Gamilla tuntui ihan hyvältä. Ötökät ja minun muistini tuntuivat olevan suurin riesa tässä hommassa. Pysähdykset ovat vielä vähän keskeneräisiä ja paikallaan seisominen on haastavaa, mutta siitä huolimatta lähtin lepposin mielin kokeilemaan ohjasajoluokkaa. En siis ajatellut missään vaiheessa, että meidän pitäisi se voittaa. Elämäni ei millään lailla menisi radaltaan, vaikka tulisimme vikoiksi. Minulle riittäisi, että a) muistan radan (paha!), b) Gamilla olisi rento ja rauhallinen c) että menisimme oman tämänhetkisen tasomme mukaisesti. Ratsastusluokka olisi tänä vuonna meille tärkein juttu Vermossa. Mutta ohjasajoluokkia ei Suomessa juuri ole, joten olihan tämä tilaisuus käytettävä, kun sellainen eteen tuli.  Ohjasajoluokka olisi myös mainiota treeniä ratsastuskisoja varten. Tämä jos mikä vaatii ponilta rauhallisuutta. Ohjasajossa hevosen on oltava hyvin kuulolla. Myös Gamillan kaltaiselle vähän epävarmalle hevoselle ohjasajo on erinomaista treeniä, sillä siinä sen on uskallettava mennä ihmisen edellä kuitenkin ohjastajan määräämään suuntaan ja halutulla vauhdilla. Suosittelenkin ohjasajoa kaikille hevosille ja poneille ikään katsomatta. Se on myös kivaa vaihtelua ratsastukselle. Ja hepat näyttävät tykkäävän siitä.

Tämä ohjasajoluokkaan valmistautumisesta. Seuraavaksi kerron miten valmistauduimme Sannin ja Gamillan kanssa Vermon näyttelyn ratsastusluokkaan - brittiläiseen sellaiseen.

ps. Laittakaa ihmeessä kommentteja, kysykää ja ehdottakaa aiheita ettei tämä mene ihan yksinpuheluksi! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti